سه شنبه ۵ مرداد ۱۴۰۰ | Tuesday 27 July 2021

طرح پژوهشی دانشجویی خاتمه‌یافته در زمینه جاذب‌های سرامیکی در حوزه محیط زیست؛

کاهش غلظت کاتیون­ های کلسیم و منیزیم در محلول­ های آبی به وسیله­ نانو کامپوزیت بنتونیت - گاما آلومینا بهمنظور استفاده در فرآیند­های شوری زدایی

دانشجو: مهندس سعیده پورشادلو

مقطع تحصیلی: کارشناسی ارشد

اساتید راهنما: دکتر ایمان مباشرپور-دکتر هودسا مجیدیان

استاد مشاور: دکتر اسماعیل صلاحی

زمینه کاربرد پروژه: حذف کاتیون‌ها در فرآیند شورزدایی و تصفیه آب.

خلاصه پروژه: در این پژوهش امکان ارزیابی حذف یون­ های Ca2+ و Mg2+ از محلول­ های آبی توسط جاذب کامپوزیتی بنتونیت - نانو گاما آلومینا بررسی شد. تاثیر عامل­ های فرآیند جذب مانند درصد کامپوزیت، غلظت اولیه­ یون فلزی، جرم جاذب و pH محلول مورد آزمایش قرار گرفت. درحقیقت نوآوری این پژوهش طراحی و تولید نانو کامپوزیت بنتونیت-گاما آلومینا جهت کاهش غلظت عناصر کلسیم و منیزیم در محلول های آبی به‌منظور شوری زدایی می‌باشد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت اولیه و pH، ظرفیت جذب افزایش یافته و با افزایش درصد کامپوزیت و جرم ماده­ جاذب ظرفیت جذب یون­ های Ca2+ و Mg2+ کاهش می­یابد. داده­ های جذب تعادلی با استفاده از تک دماهای لانگمیر، فرندلیش و DKR مطالعه شد که طبق آن­ها، مدل تک دمای Cooperative برای پیش بینی فرآیند جذب کلسیم مناسب تشخیص داده شد و مدل تک دمای لانگمیر برای منیزیم با ضریب همبستگی 9877/0=R2 و حداکثر ظرفیت جذب mg/g 3/44 تطابق بهتری داشت. در این تحقیق نشان داده شد که کامپوزیت به دست آمده به‌عنوان یک جاذب بسیار ارزان و دوست‌دار محیط زیست برای کاهش غلظت یون­ های منیزیم و کلسیم از محلول­ های آبی می­ تواند مورد استفاده قرار گیرد.