چهارشنبه ۸ تير ۱۴۰۱ | Wednesday 29 June 2022

توسط پژوهشگران پژوهشگاه مواد و انرژی و دانشگاه سمنان محقق شد؛

موفقیت در نوآوری و کاربرد فناوری نانو در حوزه فرآوری مواد معدنی و تغلیظ سنگ آهن

merc

دستاوردهای پروژه دکتری امیر حسنجانی روشن دانشجوی دکتری مهندس مواد پژوهشگاه مواد و انرژی، با راهنمایی دکتر محمدرضا واعظی عضو هیأت علمی پژوهشکده فناوری نانو و مواد پیشرفته این پژوهشگاه و دکتر اسماعیل عمادالدین عضو هیأت علمی دانشکده مواد و متالورژی دانشگاه سمنان و همچنین مشاوره دکتر حسن کوهستانی عضو هیأت علمی دانشکده مواد و متالورژی دانشگاه سمنان منجر به موفقیت­ هایی در نوآوری و کاربرد فناوری نانو در حوزه فرآوری مواد معدنی و علی­ الخصوص تغلیظ سنگ آهن، شده است.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه، دکتر واعظی با بیان این مطلب گفت: با توجه به وجود ناخالصی ­های مختلف که باعث پایین بودن عیار آهن در معادن سنگ آهن کشور می ­شود و همچنین مشکلات زیست محیطی برخی کلکتورهای صنعتی مورد استفاده در فرآیند فلوتاسیون، تلاش بر اینست که جایگزین مناسبی برای آن پیدا شود که از جمله اهداف این پروژه محسوب می ­شود. همچنین وارداتی بودن اکثر کلکتورها و یا مواد اولیه ساخت آنها از دیگر چالش­ های آن در صنایع پرعیارسازی مواد معدنی محسوب می­ شود که باتوجه به تغییرات نرخ ارز و همچنین مشکلات واردات بر اثر تحریم­ ها، خود علتی بر تعریف این طرح می باشد.

وی با اشاره به اینکه استفاده از فناوری نانو و استفاده از نانو مواد در فرآیند فلوتاسیون و تغلیظ سنگ آهن برای اولین بار در کشور انجام شده است، گفت: بررسی نتایج آزمایشگاهی فرآیند فلوتاسیون با استفاده از نانو ذرات کلوئیدی سنتز شده نشان از جداسازی ناخالصی­ هایی نظیر فسفر و سیلیس با انتخابپذیری بالا دارد که علاوه بر افزایش عیار آهن در کنسانتره، بازیابی آهن را نیز در بر خواهد داشت و تلفات آهن را به حداقل می­ رساند.

دکتر واعظی ادامه داد: از نکات مهم درباره این طرح، سنتز نانو ذرات کلوئیدی مورد استفاده به عنوان کلکتور می باشد که قابلیت صنعتی سازی را داراست و این تیم تحقیقاتی امکان تولید آن در مقیاس بیشتر را نیز دارد.

وی خاطر نشان کرد: دست­یابی به توزیع یکنواختی از نانو ذرات کلوئیدی سنتز شده و کنترل سایز ذرات سنتز شده و همچنین مورفولوژی نانو ذرات جهت افزایش خواص آبگریزی و تغییر کشش سطحی که در فرآیند فلوتاسیون نقش بسزایی دارد، از دستاوردهای این طرح می­ باشد.

وی در ادامه به نتایج این بررسی اشاره کرد و اظهار داشت: از نتایج به دست آمده می­توان به حصول افزایش زاویه تماس و خواص آبگریزی بر روی ناخالصی­ های یاد شده در خوراک سنگ آهن مورد استفاده در فرآیند فلوتاسیون و افزایش چسبندگی ذرات ناخالصی با انتخاب پذیری بالا به حباب­های هوا در فرآیند فلوتاسیون، و افزایش عیار آهن اشاره نمود. همچنین اقتصادی بودن روش تولید این کلکتورها و وجود مواد اولیه جهت سنتز این نانوذرات کلوئیدی در داخل کشور از جمله نتایج اقتصادی این پروژه است.

دکتر واعظی در پایان افزود: نتایج این پژوهش که با حمایت­ شرکت آرون پاد بهاباد در حال انجام است، در قالب چند مقاله با نمایه ISI و کنفرانس­ های معتبر بین­ المللی ارائه خواهد شد.